Bakan açıkladı: 44.5 milyarlık kayıt dışı hasılat!

GİB’in E-ticaret Platformlarından Kayıt Dışı Hasılat Tespitleri

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret platformları üzerinden elde edilen gelirlerin vergi beyanlarıyla ilgili incelemelerde ciddi uyumsuzluklar tespit etti. Platformlar aracılığıyla gelir elde eden mükelleflerin durumlarının incelendiği analizler sonucunda, 2021-2022 yıllarında 13 bin 494 mükellefin 18 milyar lira, 2023-2024 yıllarında ise 3 bin 610 mükellefin 26,5 milyar lira hasılatı kayıt dışı bıraktığı belirlendi. Bu kapsamda, toplam 17 bin 104 mükellefe ait 44,5 milyar lira kayıt dışı hasılat ortaya çıkarıldı.

Bir Kişinin Geliri İle Beyanı Arasındaki Fark

Analizler sonucunda, mükellefiyet kaydı olmadan ticari faaliyetlerde bulunan kişilerin de belirlendiği ortaya çıktı. Özellikle sektördeki kayıt dışılığa yönelik önemli bulgular elde edildi. Örneğin, bir kişinin 2021 yılında e-ticaret platformları üzerinden 895 bin 562 işlem yaparak 135 milyon lira satış hasılatı elde ettiği fakat vergi beyanlarıyla arasında 122 milyon lira fark bulunduğu ve hiç vergi ödemediği tespit edildi.

İzaha Davet ve Gelir Beyanları

Vergi daireleri, bu mükellefleri izaha davet ederek riskli bulunanların gelir beyanlarını düzeltmeye çağırmaya başladı. İlk aşamada 3 bin 147 mükellef uyum göstererek 2 milyar lira gelir beyan etti. Mükellef olmayan 190 kişinin izaha davet edilmesi sonucunda ise 276 beyanname alındı ve 83 milyon lira matrah beyan edildi. İzaha davet edilen mükelleflere gerekli düzeltmeleri yapmaları halinde daha az ceza uygulanacak.

Ayrıca, e-ticaret sektöründeki ödemelere 1 Ocak’tan itibaren yüzde 1 stopaj getirilmişti.

“Vergi Kaybına İzin Vermeyeceğiz”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşme ile vergi kaybının izlenmesinin daha kolay hale geldiğini belirterek, kayıt dışılıkla mücadelede kararlı olduklarını ve e-ticaret geliri elde eden herkesin vergisini ödemesi gerektiğini vurguladı. Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla getirilen tevkifat uygulamasının kayıt dışılıkla mücadeleye önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

Related Posts

Myanmar’da Uluslararası Otomobil Fuarı Başladı

Yangon’da 30’dan fazla marka ile 2025 Myanmar Uluslararası Otomobil Fuarı yapılıyor.

Malya Tarım İşletmesi’nde sertifikalı tohum hasadı sürüyor

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı 4. büyük işletme olarak Boztepe ilçesinde kurulduğu 1942 yılından bu yana faaliyet gösteren Malya Tarım İşletmesi’nde, kuraklığa karşın hububat üretimi devam ediyor. Hububat üretiminde öncü olan Malya …

1954 model otomobil çağın teknolojisiyle yeniden yollara çıkmaya hazırlanıyor

Ankara’da yaşayan Reha Altınok, garajında yürüttüğü çalışmayla 1954 model ikonik otomobilini, “restomod” adı verilen yöntemle 2025 model yüksek teknolojili bir araca dönüştürüyor. İş adamı Altınok’un klasik otomobillere olan tutkusu, onu, geçmişin …

Malya Tarım İşletmesi’nde Hasat Devam Ediyor

Kırşehir’deki Malya Tarım İşletmesi’nde 70 bin dekar alanda sertifikalı tohum hasadı yapılıyor.

Kemalpaşa’da İşçi Zehirlenmesi Endişesi

Ege Seramik Fabrikası’nda yemek sonrası mide bulantısı yaşayan işçiler taburcu edildi.

Sınır Kapılarında Dezenfekte Ücreti Kaldırıldı

Türkiye ve Bulgaristan, 15 Temmuz-15 Eylül 2025 tarihleri arasında dezenfekte ücretini kaldırdı.