Fosil tarihi değiştirdi: 30 milyon yıl daha önce de yaşıyorlarmış

Avustralya’da 350 Milyon Yıllık Sürüngen Benzeri Hayvan İzleri Keşfedildi

Nature dergisinde yayımlanan son çalışmaya göre, Avustralya’nın Victoria eyaletinde bulunan izler, Karbonifer dönemine, yaklaşık 350 milyon yıl öncesine dayanıyor. Bu keşif, sürüngen benzeri hayvanların evrim tarihini 30 ila 40 milyon yıl geriye götürüyor.

Flinders Üniversitesi’nden paleontolog Prof. John Long, çalışmanın bir orta yazarı olarak, “Bu, kara üzerinde yürüyen sürüngenlerle ilgili dünyanın en eski kanıtıdır. Evrim sürecinin Kuzey Yarımküre’deki fosillere göre 35 ila 40 milyon yıl daha eski olduğu biliniyordu.” dedi.

Modern sürüngenler, kuşlar ve memelilerle birlikte amniot adı verilen bir hayvan grubuna aittir. Bu omurgalılar, embriyoyu çevreleyen bir koruyucu zar içeren yumurtalarla ürer ve bu sayede suya bağımlılıktan kurtulurlar. Bu özellik, amfibilerle aralarındaki en büyük evrimsel farkı oluşturur.

Amniotların, atalarından yaklaşık 320 milyon yıl önce evrimleştiği düşünülmekteydi. Ancak, 350 milyon yıllık pençeli ayak izleri, bu varsayımı ciddi şekilde sorgulamaktadır.

Uppsala Üniversitesi’nden paleontolog Prof. Per Ahlberg, “Sadece tek bir kaya parçasının, modern dört uzuvlu omurgalıların evrim tarihini sorgulamamıza neden olacak kadar büyük bir etkiye sahip olması şaşırtıcı.” şeklinde açıklamada bulundu.

İzler, uzun parmaklı ve pençeli ayaklara sahip küçük bir yaratığın bıraktığı gibi görünmektedir. Pençeler, erken dönem amniotlarında bulunan bir özellik olduğundan, bu canlının ilkel bir sürüngen olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda keşfedilmiş en eski pençeli ayak izleri olarak da nitelendirilen bu izler, büyük bir öneme sahiptir.

Araştırmacılar, sürüngenlerin Devoniyen döneminin sonlarına doğru evrimleşmiş olabileceğini düşünmektedir. Bu dönem, balık benzeri canlıların karaya çıkmaya başladığı zaman dilimine denk gelmektedir.

Related Posts

Evrendeki sırrı çözülemeyen patlamalar ne anlama geliyor?

Evrendeki sırrı çözülemeyen patlamalar ne anlama geliyor?

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

Spotify’dan yeni özellik: İstenmeyen şarkılara 30 günlük erteleme

Spotify’dan yeni özellik: İstenmeyen şarkılara 30 günlük erteleme

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.