İlk kez laboratuvarda üretildi… Ağrı tedavisinde devrim niteliğinde adım

Yapay Sinir Devreleri Ağrı Tedavisinde Devrim Yaratıyor!

Psikiyatri ve davranış bilimleri alanında öğretim üyesi olan Sergiu Pasca liderliğindeki araştırma ekibi, ağrı iletimini taklit eden “duyusal assembloid” adındaki minyatür bir sistem üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu yapay sistem sayesinde vücuttaki karmaşık ağrı iletim süreci çok daha yakından incelenebiliyor.

Elektriksel sinyallerin sinir yolu boyunca nasıl yayıldığını gözlemleyen araştırmacılar, acı hissinin iletimi konusunda önemli bulgular elde etti. Bu sayede sinir devrelerinin invazif olmayan bir şekilde modellenmesi sağlanarak hayvanlar üzerinde acı verici deneyler yapmadan da sinir devrelerinin işleyişi daha iyi anlaşılabilir hale geliyor.

Yapay sinir devreleri aslında acı hissetmez ancak insan beynindeki acı sinyallerini başarılı bir şekilde iletebilir. Bu da kişiselleştirilmiş ağrı tedavileri ve yeni nesil ağrı kesicilerin geliştirilmesi için yeni olanaklar sunmaktadır.

Ayrıca bu model, sinir yaralanmaları üzerine yapılan araştırmalara da yol açarken, kronik ağrı çeken insanların durumunu anlama konusunda da önemli bir katkı sağlayabilir.

Katkıda bulunmayan Dr. Vivianne Tawfik, “Ağrı, ciddi bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediğinde hastalarla başa çıkmak oldukça zordur,” diyerek bu tür yenilikçi çalışmaların ağrı tedavisinde önemli bir açığı doldurabileceğine işaret etti.

Related Posts

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

Uzmanından kritik uyarı: Kahvaltısız beyin yavaşlar mı?

YKS gibi yüksek dikkat gerektiren sınavlar öncesinde doğru beslenmenin önemi büyük. Uzmanlara göre, sınav sabahı kahvaltı yapmamak dikkat süresini ve bilişsel performansı düşürebiliyor. İşte sınav döneminde beslenmeye dair kritik ipuçları…

Dr. Savan Günay Evinde Ölü Bulundu!

Dr. Savan Günay evinde ölü bulunurken, şüpheli ölümü sosyal medyada tartışılıyor. Kanser üzerine çok fazla çalışması olan Günay, kanserin nedenlerini çözdüğünü açıklamıştı 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

Sülükle tedavi (Hirüdoterapi) ne işe yarar? Kalp krizi riskini azaltıyor mu? Uzmanı açıkladı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (GETAT) uygulanan sülük tedavisi, kanın pıhtılaşmasına engel olarak kalp krizi riskine karşı alternatif bir tedavi yöntemi sunuyor.