Kocaeli’de Geri Kazanım Suyu Projesi

Kocaeli’de Su Kaynakları Geri Kazanım Projesiyle Korunuyor

Kocaeli’de içme suyu kaynaklarının korunması amacıyla hayata geçirilen “Geri Kazanım Suyu Projesi” kapsamında, sanayinin ihtiyacı olan suyun büyük bir kısmı atık su arıtma tesislerinden karşılanıyor. 2024 yılında sanayinin kullandığı 47,3 milyon metreküp suyun 17 milyon 184 bin 704’ü geri dönüşüm suyu olarak kullanıldı.

Su kaynaklarının hızla azalması ve su kıtlığı gibi sorunlar dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanı etkiliyor. Bu nedenle suyun verimli kullanımı, iklim değişikliği ve nüfus artışı gibi faktörler suyun önemini daha da artırıyor.

2015 yılında başlatılan “Geri Kazanım Suyu Projesi” sayesinde Kocaeli, su kaynaklarını verimli bir şekilde kullanarak yıllık 129 milyon 813 bin 465 metreküp suyu geri kazanmayı başardı. Bu sayede Yuvacık Barajı kapasitesinin 2,5 katı kadar tasarruf yapıldı ve içme suyu kaynakları üzerindeki baskı azaltıldı.

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü Ali Sağlık, suyun önemini vurgulayarak, şehirde hızlı nüfus artışı, sanayileşme, iklim değişikliği ve kuraklık gibi faktörlerin su kaynakları üzerindeki baskıyı artırdığını belirtti.

Sağlık, geri kazanım suyunun farklı alanlarda kullanılması konusunda da çalışmalar yapıldığını ve şu anda Kocaeli’de yaklaşık 20 firmanın geri kazanım suyu kullandığını söyledi. Ayrıca, Gebze bölgesindeki çelik ve metal fabrikalarına ileri seviyede arıtılmış geri dönüşüm suyu temin edeceklerini ifade etti.

Kocaeli’de sanayinin su ihtiyacını geri dönüşüm suyuyla karşılamayı hedeflediklerini belirten Sağlık, 2024 yılında 47 milyon ton su tüketilen şehirde geri dönüşüm suyunun yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Sağlık, Kocaeli Sanayi Odasında geri kazanım suyu konusunda sanayicilere bilgilendirme yapıldığını ve sürecin artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.

Açlık sınırından da beter! Emekli ölüm sınırında maaşa layık görülüyor

En düşük emekli maaşının açlık sınırının altında kaldığına dikkat çeken Kısacık, “Emeklilerimiz ölüm sınırında maaş alıyor” diyerek kanun teklifinde emekli maaşlarında kayda değer bir iyileştirme yapılmamasına tepki gösterdi. EMEKLİLERİMİZİN ALIM …

ABD petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti

Böylece, bu yıl için fiyat tahmini, önceki rapora kıyasla yaklaşık 2,9 dolar artarak 68,89 dolar olarak güncellendi. EIA’nın “Temmuz 2025 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu”na göre, petrol fiyatlarına ilişkin yukarı yönlü revizyonun arkasında …

İşlenmiş altın ithalatına yeni kurallar geldi

Hükümet, işlenmiş altın ve diğer kıymetli madenlerin ithalatında ödeme şekillerine sınırlama getirdi. 2026 sonuna kadar işlenmiş altın sadece belirli yöntemlerle yurda girebilecek. Bu uygulamada ise amaç ülkeden döviz çıkışını kontrol altına almak.

Avrupa’nın en büyük gıda çiftliği iflas krizinde

Avrupa’nın en büyük kapalı sistem karides çiftliği Hansegarnelen GmbH iflas başvurusunda bulundu. 1,5 milyon Euro’luk finansman açığıyla sarsılan şirket, yatırımcı arayışına girdi.