Ömrü uzatmak için artık kadavralar devrede: Sağlıkta yeni aşama Antalya’da başladı

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi, Yeni Bir Dönemi Başlatıyor

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi, organ nakillerinde çığır açacak yeni bir süreci başlatıyor. ‘Perfüzyon cihazı’ adı verilen sistemle, özellikle ileri yaştaki bağışçılardan alınan karaciğer ve böbrek gibi organların, nakil öncesinde canlıya benzer koşullarda çalıştırılarak uygunluk testinden geçirilmesi sağlanacak.

Organ nakli sorumlu cerrahı Prof. Dr. İsmail Demiryılmaz, yeni dönemde artık ‘marjinal’ olarak tanımlanan, yani ileri yaştaki bağışçılardan alınan organların da daha güvenli şekilde değerlendirilebileceğini belirtti. Prof. Dr. Demiryılmaz, “Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak kullanılan bu teknolojiyle ülkemizde de organ reddi riski azaltılacak ve daha çok hasta nakil şansı bulacak” dedi.

“Misyonumuzu Üstlendik, Bu Sistemi Uygulamaya Sokuyoruz”

Perfüzyon cihazı sayesinde organların canlılık durumunun ameliyat öncesinde test edileceğini vurgulayan Demiryılmaz, “İleri yaş grubundan gelen organların uygunluk oranı düşüyor. Ancak bu cihazlarla karaciğer gibi hayati organları hem çalıştırıp hem gözlemleyerek nakil için uygun olup olmadığını değerlendireceğiz. Hasta yoğun bakıma girmeden önce bu test yapılmış olacak. Bu da hem sonuçlara olumlu yansıyacak hem de yatış sürelerini azaltacak” ifadelerini kullandı.

Kadavradan Bağışa Acil İhtiyaç Var

AÜ Tıp Fakültesi organ nakli cerrahı Prof. Dr. Abdullah Kısaoğlu ise Türkiye’de kadavradan organ bağışı oranlarının hâlâ çok düşük olduğuna dikkat çekerek, “6 binin üzerinde böbrek nakli gerçekleştirdik. Ancak bu nakillerin büyük çoğunluğu canlı vericilerden sağlanıyor. Kadavra bağış oranı sadece yüzde 20-25 civarında. Bu da bekleme listelerindeki hastaların nakle ulaşmasını zorlaştırıyor” dedi.

Yetişkinden Çocuğa Nakilde Yüksek Başarı

Prof. Dr. Kısaoğlu, merkezde böbrek naklinin her çeşidinin başarıyla yapıldığını belirterek, “Yetişkinden çocuğa böbrek nakli gibi özel vakalarda dahi büyük başarı elde ediyoruz. Özellikle 10-12 kilo altındaki çocuklarda dikkatli olunması gerekse de, biz 7-8 kiloluk çocuklara bile başarılı şekilde erişkin böbreği nakli gerçekleştirebiliyoruz” diye konuştu.

Avrupa’da Bir Numara

Organ nakli merkezinin hem Türkiye’de hem Avrupa’da kamu hastaneleri arasında birinci sırada yer aldığını hatırlatan Kısaoğlu, “43 yıllık birikim ve güçlü ekip yapımızla, hastalarımıza umut olmaya devam ediyoruz. Özellikle beyin ölümü gerçekleşen yakınları olan vatandaşlarımızı, organ bağışı konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bu bağışlar, bekleyen binlerce hasta için hayata tutunma umudu olabilir” dedi.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Sadece 5 tanesi kabızlığı bitiriyor! Bu kuruyemiş bağırsakları jet gibi çalıştırıyor

Kabızlık, birçok kişinin sessizce mücadele ettiği ama günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen yaygın bir sorun. Müshil kullanmadan, doğal yollarla çözüm arayanlar için ise etkili ve kolay bir alternatif var. Üstelik sadece 5 tanesini yemek yeterli!

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

Uzmanından kritik uyarı: Kahvaltısız beyin yavaşlar mı?

YKS gibi yüksek dikkat gerektiren sınavlar öncesinde doğru beslenmenin önemi büyük. Uzmanlara göre, sınav sabahı kahvaltı yapmamak dikkat süresini ve bilişsel performansı düşürebiliyor. İşte sınav döneminde beslenmeye dair kritik ipuçları…

Dr. Savan Günay Evinde Ölü Bulundu!

Dr. Savan Günay evinde ölü bulunurken, şüpheli ölümü sosyal medyada tartışılıyor. Kanser üzerine çok fazla çalışması olan Günay, kanserin nedenlerini çözdüğünü açıklamıştı 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.