TSMC, 1.4nm üretim sürecinin detaylarını paylaştı

TSMC, A14 Teknolojisini 2028’de Seri Üretime Almayı Planlıyor




Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), 2nm üretim sürecine hazırlanırken gelecek nesil 1.4nm (A14) teknolojisini duyurdu.

A14 Teknolojisi ve Özellikleri

Kuzey Amerika Teknoloji Sempozyumu’nda tanıtılan A14, ikinci nesil gate-all-around (GAA) nanosheet transistörlere dayanacak ve NanoFlex Pro teknolojisiyle esneklik sunacak. TSMC, A14’ü 2028’de seri üretime geçirmeyi ve arka taraf güç dağıtımı teknolojisini 2029’da getirmeyi planlıyor.

A14’te sunulan avantajlar arasında, N2’ye göre %10 ila %15 performans artışı, %25 ila %30 daha düşük güç tüketimi ve %20 daha yüksek transistör yoğunluğu bulunuyor.




TSMC’nin A14 işlem teknolojisi, Super Power Rail (SPR) arka taraf güç dağıtım ağı (BSPDN) içermiyor. Bu sayede teknoloji, BSPDN’den fayda göremeyen uygulamalar için ideal olacak.

TSMC’nin NanoFlex Pro mimarisi, çip tasarımcılarına transistör yapılandırmalarını ince ayar yaparak optimum güç, performans ve alan elde etme imkanı sağlayacak.

TSMC’nin A14 işlem teknolojisi için 2028 hedeflenirken, şirket öncesinde A16 ve N2P’nin seri üretimine 2026 yılı sonunda başlamayı planlıyor.

Related Posts

Gaziantep’te Otomobil Kazası: 5 Yaralı

GAZİANTEP (İHA) – Gaziantep’in İslahiye ilçesinde kontrolden çıkarak duvara çarpan otomobildeki 5 kişi yaralandı. Kaza, İslahiye ilçesi Çamlıca Mahallesi İsmetpaşa Caddesi kavşağında meydana geldi. İddiaya göre, Safiye Ş. idaresindeki 27 AYC 324 …

Bolu’da Fıtık Ameliyatlarında Yeni Yöntem: Kapalı Cerrahi ile Hızlı İyileşme

Fıtık tedavisinde uygulanan bu yöntem hastaları daha hızlı ayaklandırıyor BOLU – Bolu’nun İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde Avrupa Fıtık Cemiyeti’nin önerdiği yöntemle yapılan kapalı (laparoskopik) ameliyatlar sayesinde, hastalar daha az ağrı …

Uzayda gıda üretimi mümkün mü? Araştırmanın sonucu şaşırtıcı

Avrupa Uzay Ajansı’nın desteklediği bir projeyle, hücrelerden gıda üretiminin uzay koşullarında mümkün olup olmadığının test edildiği açıklandı.

Meteor yağmuru Türkiye’de sadece o ilçeden görülebildi

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinden, ‘Lyrid meteor yağmuru’ gözlemlendi.

Bu proje ile yaşlılar için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi geliştirilecek

 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un yürütücülüğünü yaptığı “Pilot Proje iShe: Yaşlılar İçin Yapay Zeka Destekli İletişim ve Bilişsel Fonksiyon İzleme Sistemi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Başkent EDAŞ’tan Kırıkkale’de Sürdürülebilir Enerji Atılımları

Kesintisiz ve sürdürülebilir enerji hizmeti sunma vizyonuyla hareket eden Başkent EDAŞ, 2024 yılı boyunca Kırıkkale genelinde bakım, onarım ve yatırım çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Şirket, enerji altyapısını modernize ederek güçlendirirken, aynı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir